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摂食の行動生理学 〜何を食べるかを脳はどう決めているか?
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
gifushika361_18_2009 (1.3 MB)
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-08-19 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 摂食の行動生理学 〜何を食べるかを脳はどう決めているか? | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | Behavioral Physiology of Feeding - How Do Our Brains Choose Our Daily Diet? | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 摂食行動 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食物選択 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 味覚 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 新奇性恐怖 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食物嫌悪学習 | |||||
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主題Scheme | Other | |||||
主題 | 栄養生理学的現象 | |||||
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主題Scheme | Other | |||||
主題 | 視床下部 | |||||
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主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食塩 | |||||
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主題 | 食中毒 | |||||
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主題 | Feeding behavior | |||||
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主題Scheme | Other | |||||
主題 | Food choice | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Taste | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Neophobia | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Conditioned food aversion | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
硲, 哲崇
× 硲, 哲崇 |
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著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 5377 | |||||
姓名 | SAKO, NORITAKA | |||||
所属 | ||||||
値 | 朝日大学歯学部口腔機能修復学講座口腔生理学分野 Department of Oral Physiology, Division of Oral Functional Science and Rehabilitation Asahi University School of Dentistry |
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書誌情報 |
岐阜歯科学会雑誌 en : The journal of Gifu Dental Society 巻 36, 号 1, p. 1-8, 発行日 2009-06-20 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 私たちは、今身体が必要としている栄養素をどう瞬時に見分け、選択し、摂取しているのであろうか。あまたある物質の中には、食物のようなフリをしているが、毒物を含んでいるものもあるかもしれない。その毒物を避けるためには、新奇性恐怖や食物嫌悪学習が役にたつだろう。さらには、味覚では検知できないような、非常に微量であるが生体にとって必要な栄養素をどのように検知しているのであろうか。本総説では、普段何気なく行っている食物選択行動が、体内の不足栄養素を勘案しながら非常に精密に行われていること、さらには、いわゆる「食わず嫌い」や「食べ物の好き嫌い」が極めて合理的な脳での判断のもとに行われている現象であることなどを、筆者らの研究成果を中心に解説する。 How do humans make daily diet choices? For example, certain types of Japanese foods may not be acceptable to foreigners, and certain types of foreign cuisine may not be acceptable to Japanese. This situation (to be cautious towards the news) is called "neophobia". This attitude defends an organism from potential danger elicited by the intake of unfamiliar food. When a poison is taken by mistake, the mechanism called couditioned taste aversion will be working. This mechanism is important with respect to refraining from ingesting food with the same taste again. Recently, we found that the physical properties as well as the taste of food can function as conditioned stimuli for acquiring a conditioned food aversion. We also identified mechanisms by which animals managed their deficient nutrition. This paper reviews the behavioral mechanisms of food choice and food intake including the results of our recent study. |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 0385-0072 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00053070 | |||||
論文ID(NAID) | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | NAID | |||||
関連識別子 | 110007554303 | |||||
医中誌文献番号 | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | ICHUSHI | |||||
関連識別子 | 2009261527 | |||||
フォーマット | ||||||
値 | application/pdf | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |