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  1. 紀要論文(本学刊行物)
  2. 岐阜歯科学会雑誌 Print edition
  3. 29巻1号

硬食物咀嚼運動時のサル顎関節部荷重と咀嚼筋筋活動との関係

https://asahi-u.repo.nii.ac.jp/records/13746
https://asahi-u.repo.nii.ac.jp/records/13746
8e6f34d0-680d-4d84-8931-a1964b7e55a6
名前 / ファイル ライセンス アクション
gifushika291_3044_2002.pdf gifushika291_3044_2002 (2.6 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2022-01-15
タイトル
タイトル 硬食物咀嚼運動時のサル顎関節部荷重と咀嚼筋筋活動との関係
タイトル
タイトル Relationship between Temporomandibular-joint Loadings and Masticatory Muscles Activity of Monkey during Hard Food Mastication
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 顎関節部荷重
キーワード
主題Scheme Other
主題 筋活動
キーワード
主題Scheme Other
主題 圧力センサー
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Temporomandibula joint loading
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Electromyographic activity
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Maximum pressure
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 福島, 和弘

× 福島, 和弘

WEKO 4419
CiNii ID 9000002269886

福島, 和弘

Search repository
犬束, 信一

× 犬束, 信一

WEKO 4615
CiNii ID 1000070298438
e-Rad 70298438

犬束, 信一

Search repository
丹羽, 金一郎

× 丹羽, 金一郎

WEKO 3923
CiNii ID 1000090076026
e-Rad 90076026

ja 丹羽, 金一郎
kakenhi 朝日大学歯学部 33703

en NIWA, KIN-ICHIRO

Search repository
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 4617
姓名 FUKUSHIMA, KAZUHIRO
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 4618
姓名 INUZUKA, SHIN-ICHI
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3923
識別子Scheme CiNii ID
識別子URI http://ci.nii.ac.jp/nrid/1000090076026
識別子 1000090076026
識別子Scheme e-Rad
識別子URI https://kaken.nii.ac.jp/ja/search/?qm=90076026
識別子 90076026
姓名 丹羽, 金一郎
言語 ja
姓名 NIWA, KIN-ICHIRO
言語 en
姓 丹羽
言語 ja
姓 NIWA
言語 en
名 金一郎
言語 ja
名 KIN-ICHIRO
言語 en
識別子Scheme kakenhi
識別子URI https://kaken.nii.ac.jp/ja/search/?qm=33703
識別子 33703
所属機関名 朝日大学歯学部
所属
値 朝日大学歯学部歯科矯正学講座
Department of Orthodontics, School of Dentistry, Asahi University
所属
値 朝日大学歯学部歯科矯正学講座
Department of Orthodontics, School of Dentistry, Asahi University
所属
値 朝日大学歯学部歯科矯正学講座
Department of Orthodontics, School of Dentistry, Asahi University
書誌情報 岐阜歯科学会雑誌
en : The journal of Gifu Dental Society

巻 29, 号 1, p. 30-44, 発行日 2002-06-20
出版者
値 岐阜歯科学会
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 本研究は、顎口腔系の生体力学の解明を目的として、サル硬食物咀嚼運動中における顎関節部荷重の変化と咀嚼筋筋活動とを同時測定し解析を行った。顎関節部荷重の測定は、HAP/PZT微小圧カセンサーを用い、また筋活動の測定は、針電極にて測定した。その結果、1)術後の筋放電時間は術前に比べ若干の時間的短縮が認められたが、肉眼的観察、ビデオ撮影、および開口量など併せて判断して術後の外科的侵襲の影響は少ないものと思われた。2)術前後の左右側咬筋筋活動の時間差により、非作業側咬筋筋活動が作業側より早く活動を開始することが確認された。この事より、サルが左右側のどちらで咀嚼運動を行っているかがより詳細に判定できた。3)顎関節部荷重が増加し始める点または急増し始める点は、咬筋筋活動のピーク値とほぼ一致していることが分かった。この事から、咬合相の開始時に顎関節部荷重が増加し始めると考えられた。また、最大荷重が発生する点は咬筋筋活動の休止期間に存在していることが分かった。4)顎関節部に作用する最大圧力は、作業側では咀嚼運動が進行するに従って0.5〜1.5MPaの範囲で増加する傾向を示し、逆に非作業側では0.5〜2MPaの範囲で減少する傾向を示した。以上のことから、サル硬食物咀嚼運動時の顎関節部荷重は、咬合相の段階から増加し始めるものと考えられた。また最大荷重は、咀嚼周期に占める各相の割合から判断して、開口相で発生している可能性が高いと考えられた。
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 To clarify maxillo-oral biomechanism during masticatory movement, changes in load applied to the temporomandibular joint area and the activity of the masticatory muscles in a monkey while masticating hard food were simultaneously analyzed. The load in the temporomandibular joint area was measured using a HAP/PZT micro-pressure sensor, and the muscular activity was measured using needle electrodes. The following results were obtained. 1) Although muscular discharge time became slightly shorter after surgery than before surgery, we found that the postoperative influence of surgical invasion was slight judging from the results of macroscopic observation, video tape recording and the degree of mouth opening. 2) We confirmed after surgery that, the non-working side masseter muscle started muscular activity earlier than the working side masseter muscle. This finding made it possible to more accurately determine the side on which the monkey performed masticatory movement. 3) We found that increasing load in the temporomandibular joint area was almost simultaneous with a peak in masseter muscle activity. This finding suggested that load in the temporomandibular joint area started to increase at the start of the occlusion phase. Furthermore, we found that a period of maximum load occurred during the resting stage of muscular activity of the masseter muscle. 4) Maximum pressure applied to the temporomandibular joint area increased to 0.5-1.5MPa along with the progression of masticatory movements on the working side, whereas it decreased to 0.5-2MPa on the nonworking side. These results suggested that load in the monkey temporomandibular joint area during masticating hard food started to increase in the occlusion phase. We found that maximum load occurred in the mouth opening phase judging from the proportion of each phase during the chewing cycle.
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 03850072
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00053070
論文ID(NAID)
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ NAID
関連識別子 110000051278
フォーマット
値 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
見出し
大見出し 原著
言語 ja
見出し
大見出し ORIGINAL ARTICLES
言語 en
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Ver.1 2023-06-23 12:45:30.867365
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