WEKO3
インデックスリンク
アイテム
キシリトール溶液による洗口が機械的歯面清掃後の口腔細菌叢に及ぼす影響
https://asahi-u.repo.nii.ac.jp/records/2000245
https://asahi-u.repo.nii.ac.jp/records/20002457750fe57-dd5a-4195-87fc-370254c31b9b
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article_02(1) | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2024-08-02 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | キシリトール溶液による洗口が機械的歯面清掃後の口腔細菌叢に及ぼす影響 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | Effects of mouthwash with xylitol solution on oral microbiome | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | キシリトール,洗口,口腔マイクロバイオーム | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | キシリトール,洗口,口腔マイクロバイオーム | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 口腔マイクロバイオーム | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | xylitol | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | mouthwash | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | oral microbiome | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||||
著者 |
米永, 崇利
× 米永, 崇利× 岩井, 浩明× 東, 哲司× 笹井, 保之
WEKO
17129
× 小松, 芳成
WEKO
17130
× 友藤, 孝明 |
|||||||||||||
書誌情報 |
ja : 岐阜歯科学会雑誌 en : The Journal of Gifu Dental Society 巻 51, 号 1, p. 11-22, ページ数 12, 発行日 2024-06 |
|||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||
ja | ||||||||||||||
岐阜歯科学会 | ||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | キシリトールは、歯周病原性細菌の増殖を抑える効果があることが知られている。本研究では、Professional mechanical tooth cleaning (PMTC) 後のキシリトール溶液洗口は、口腔細菌叢(口腔マイクロバイオーム)の構成に影響を与えるのではないのかという仮説を立て、キシリトール溶液洗口の効果を経時的に検討することを目的とした。10名の歯肉が健常な学生が被験者に選ばれた。PMTCを行った後、蒸留水による洗口を、1日1回の頻度で7日間行った。3か月以上の間隔を空けた後、今度は10%キシリトール溶液による洗口を、1日1回の頻度で7日間行った。PMTC前(ベースライン)と、PMTCを行ってから1日後、3日後、7日後に、下顎第1,2大臼歯歯間部の歯肉溝滲出液を採取し、歯肉溝滲出液中のマイクロバイオームを、次世代シークエンサーを用いて分析した。ベースライン時の歯肉溝滲出液中の細菌属の割合は、Streptococcus属(17%)、Fusobacterium属(10%)、Prevotella属(8%)の順に大きくなった。Streptococcus属の構成割合は、キシリトール溶液および蒸留水による洗口によって経時的に変化しなか った。Fusobacterium属の構成割合は、PMTC後3日目および7日目にキシリトール溶液による洗口によってベースラインと比較して有意に減少した(p<0.017)。さらに、PMTC後7日目のPrevotella属菌の構成割合は、蒸留水による洗口よりもキシリトール溶液による洗口で有意に減少した(p < 0.05)。これらの結果は、キシリトール溶液による洗口が、PMTC後の口腔マイクロバイオームにおけるFusobacterium属とPrevotella属の構成割合を小さくできることを示唆している。以上の結果より、キシリトール溶液による洗口が口腔マイクロバイオームのディスバイオーシスを防ぐ可能性が示唆された。 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | Xylitol is a sweetener that shows antibacterial activity against periodontal bacteria. In this study, we investigated the effects of xylitol mouthwash on the oral microbiome after professional mechanical tooth cleaning (PMTC). After PMTC, mouthwashes containing distilled water were used once a day for 7 days, followed by mouthwashes containing xylitol once a day for 7 days, after an interval of at least 3 months. Gingival crevicular fluid was obtained from the interdental spaces of the mandibular first and second molars before (baseline) and 1, 3, and 7 days after PMTC. Next-generation sequencing was used to identify the oral microbiome of the gingival crevicular fluid. At baseline, the oral microbiome predominantly showed Streptococcus spp. (17%), followed by Fusobacterium spp. (10%), and Prevotella spp. (8%). The percentage of Streptococcus spp. did not change over time following the use of mouthwashes containing distilled water and xylitol. Compared with baseline values, the percentage of Fusobacterium spp. was significantly decreased after the use of mouthwash containing xylitol on days 3 and 7 after PMTC (p<0.017) . Seven days after PMTC, the percentage of Prevotella spp. was significantly lower following the use of mouthwash containing xylitol than that observed after the use of mouthwash containing distilled water (p<0.05). These results suggest that mouthwashes containing xylitol can reduce the percentage of Fusobacterium spp. and Prevotella spp. after PMTC. | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | EISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 2433-0191 | |||||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||
収録物識別子 | AN00053070 | |||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||
見出し | ||||||||||||||
大見出し | 原著 | |||||||||||||
言語 | ja |