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硬食物および軟食物咀嚼運動時におけるサル顎関節部と咀嚼筋活動との比較
https://asahi-u.repo.nii.ac.jp/records/13957
https://asahi-u.repo.nii.ac.jp/records/1395738370e99-5278-4847-b082-c62587cdd27a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||
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公開日 | 2022-09-29 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 硬食物および軟食物咀嚼運動時におけるサル顎関節部と咀嚼筋活動との比較 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Comparison of Temporomandibular-joint Loadings and Masticatory Muscles Activity During Mastication of Hard and Soft Foods in a Monkey | |||||||||
言語 | en | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | eng | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 顎関節部荷重 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 筋電図活動 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | サル | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 咀嚼運動 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 食物の性状 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 筋電図 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 咀嚼筋 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 下顎運動 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | サツマイモ | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | TMJ-loading | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | EMG activity | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Masticatory movement | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Monkey | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Properties of food | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
著者 |
川野, 毅
× 川野, 毅× 犬束, 信一× 若松, 宣一× 土井, 豊
WEKO
549
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著者別名 | ||||||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||||||
識別子 | 5327 | |||||||||
姓名 | KAWANO, TSUYOSHI | |||||||||
著者別名 | ||||||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||||||
識別子 | 4618 | |||||||||
姓名 | INUZUKA, SHIN-ICHI | |||||||||
著者別名 | ||||||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||||||
識別子 | 4240 | |||||||||
姓名 | WAKAMATSU, NOBUKAZU | |||||||||
著者別名 | ||||||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||||||
識別子 | 3788 | |||||||||
姓名 | Doi, Yutaka | |||||||||
所属 | ||||||||||
値 | Department of Orthodontics, Division of Oral Structure, Function and Development, Asahi University School of Dentistry 朝日大学歯学部口腔構造機能発育学講座歯科矯正学分野 |
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所属 | ||||||||||
値 | Department of Orthodontics, Division of Oral Structure, Function and Development, Asahi University School of Dentistry 朝日大学歯学部口腔構造機能発育学講座歯科矯正学分野 |
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所属 | ||||||||||
値 | Department of Dental Materials Science, Division of Oral Functional Science and Rehabilitation, Asahi University School of Dentistry 朝日大学歯学部口腔機能修復学講座歯科理工学分野 |
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所属 | ||||||||||
値 | Department of Dental Materials Science, Division of Oral Functional Science and Rehabilitation, Asahi University School of Dentistry 朝日大学歯学部口腔機能修復学講座歯科理工学分野 |
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書誌情報 |
岐阜歯科 en : The Journal of Gifu Dental Society 巻 30, 号 特集, p. 1-12, 発行日 2004-11-20 |
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出版者 | ||||||||||
値 | 岐阜歯科学会 | |||||||||
抄録 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | The effects of the properties of food on the mandibular movement, electromyographic (EMG) activity, and movement of the condylar head have been separately studied. However, there have been no studies on the relationship between the load on the temporomandibular-joint (TMJ) and EMG activity in each mastication cycle. The purpose of this study was to clarify the relationship by simultaneously measuring the load on the TMJ and EMG activity in a monkey during mastication of food with different properties (hard food : sweet potato, soft food: banana). The maximum load on the TMJ of the monkey was lower during mastication of soft food than during mastication of hard food, suggesting that changes in the functional jaw movement in the mastication system caused by different properties of food affected the load on the TMJ. The maximum loading on the TMJ of the monkey in each masticatory cycle occurred in a pause of the EMG activity during mastication of the soft food as well as during mastication of the hard food. Analysis of the mastication rhythm suggested that the maximum pressure occurred at the end of occlusal phase in each mastication cycle. | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 食物の性状の差異による下顎運動、咀嚼筋活動および下顎頭の運動過程に関する個々の報告はあるものの、各咀嚼サイクル中の顎関節部荷重と咀嚼筋活動の関係を比較、検討した報告はない。そこで本研究では、食物の性状の差異(硬食物-サツマイモ、軟食物-バナナ)による咀嚼運動時のサル顎関節部荷重および咀嚼筋活動を同時測定して、それらの関係を明確にすることを目的とした。その結果、各咀嚼運動時のサル顎関節部最大荷重は、硬食物(サツマイモ)咀嚼時に比べ軟食物(バナナ)咀嚼時の方が低い値を示した。このことは、やはり食物の性状の相違による咀嚼系機能運動の変化が顎関節部荷重に、何かしらの影響を与えているものだと推測される。また、サル咀嚼運動時の最大荷重の発生する時期は、硬食物咀嚼運動時と同様に、軟食物咀嚼運動時においても咬筋筋活動の休止期に認められた。さらに咀嚼リズムを解析した結果、最大圧力は咬合相の終末に発生していると推測された。 | |||||||||
ISSN | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 0385-0072 | |||||||||
書誌レコードID | ||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||
収録物識別子 | AN00053070 | |||||||||
論文ID(NAID) | ||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||
識別子タイプ | NAID | |||||||||
関連識別子 | 110004689624 | |||||||||
医中誌文献番号 | ||||||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||||||
識別子タイプ | ICHUSHI | |||||||||
関連識別子 | 2005118860 | |||||||||
フォーマット | ||||||||||
値 | application/pdf | |||||||||
著者版フラグ | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
見出し | ||||||||||
大見出し | Biomechanics | |||||||||
小見出し | TMJ load and EMG during mastication of hard and soft foods | |||||||||
言語 | en |