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  1. 紀要論文(本学刊行物)
  2. 朝日大学保健医療学部健康スポーツ科学科紀要
  3. 5号

身体運動による味覚嗜好の変化に関する研究

https://doi.org/10.15090/00013755
https://doi.org/10.15090/00013755
fbb2c360-7316-4136-b492-b9c402899b2a
名前 / ファイル ライセンス アクション
kensupokiyou5_313_2022.pdf kensupokiyou5_313_2022 (931.4 kB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2022-04-27
タイトル
タイトル 身体運動による味覚嗜好の変化に関する研究
タイトル
タイトル Study on changes in taste preference due to physical exercise or sporting activities
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 physical exercise
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 sporting activities
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 nutrition
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 taste preference
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 five tastes
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15090/00013755
ID登録タイプ JaLC
著者 塚中, 敦子

× 塚中, 敦子

WEKO 15447
CiNii ID 9000003203033

塚中, 敦子

Search repository
神谷, 真子

× 神谷, 真子

WEKO 8627
CiNii ID 1000080181907
e-Rad 80181907

ja 神谷, 真子
kakenhi 朝日大学 33703

en KAMIYA, MASAKO
Chemistry Laboratory, Department of Management and Information studies, Asahi University School of Business Administration

Search repository
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 16543
姓名 Tsukanaka, Atsuko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 8629
姓名 KAMIYA, Masako
所属
値 朝日大学保健医療学部健康スポーツ科学科
Department of Health and Sport Sciences, School of Health Sciences, Asahi University
所属
値 朝日大学経営学部経営学科
Department of Business Administration, School of Business Administration, Asahi University
書誌情報 朝日大学保健医療学部健康スポーツ科学科紀要
en : Bulletin of Department of Health and Sport Sciences School of Health Sciences

号 5, p. 3-13, 発行日 2022-03
出版者
値 朝日大学保健医療学部健康スポーツ科学科
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The effects of physical exercise or sporting activities on nutrition have received considerable attention over the last decade. Studies of exercise and taste preferences have been conducted in various countries, but it is believed that differences in food culture and eating habits may influence taste preferences. Thus, this study examined to review the relationship between physical exercise or sporting activities, and taste preferences in Japanese studies. This review included five tastes : sweet, salty, bitter, sour, and umami. Each taste indicates a change in physical condition, including those related to exercise. Sweet taste is a nutrient mainly used in energy metabolism, and sugar is the main component. Umami is the taste indicative of an amino acid that is also a component of nutrients in protein metabolism. Salty taste indicates mineral content as a component of sweat. Sour taste is associated with metabolic pathways and identified putrefactive substances. Bitter taste is a warning signal for poisons and toxins, and it is also associated with stress. Taste preferences appear to change with acute physical exercise or sporting activities. In this study, the taste preferences for sweetness and sourness increased through physical exercise. On the other hand, the preference for saltiness showed various changes in each of studies, such as decreasing, increasing, or unchanging. And the preferences of bitterness and umami also showed various changes. It is considered that the factors of this result were various methods of exercise mode, exercise intensity, duration of exercise, dietary intake status, and sensory evaluation method. However, further research is needed to produce meaningful and reproducible results in the future.
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2433-8044
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12825372
論文ID(NAID)
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ NAID
関連識別子 1390573825975048960
フォーマット
値 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
見出し
大見出し 総説
言語 ja
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Ver.1 2023-06-23 12:32:22.972933
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